Kasza typu jaglanego jest jedną z najwcześniej znanych na świecie i zarazem najzdrowszych kasz. Powstaje w oparciu o proso i chociaż jest przez Polaków rzadziej wybierana niż np. kasza gryczana, to warto wiedzieć, że ma ona w sobie niezwykle ważne dla naszego zdrowia składniki. Obowiązkowo powinna się też znaleźć w naszym menu: i to podawana regularnie!
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze
Nie wszyscy wiedzą, że kasza jaglana jest kaszą zasadotwórczą, a to wśród tego typu jedzenia rzadkość! Ma oryginalny smak, a źle ugotowana sprawia wrażenie gorzkiej, dlatego jeśli nie chcemy się do niej zniechęcić przy pierwszej próbie, to warto od razu sprawdzić jak powinno się ją prawidłowo przygotować. To potrafi sprawić, że nie tylko zachwycimy się jej smakiem, ale i chętnie wprowadzimy do menu na stałe.
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze
- Wartość odżywcza taka sama jak w kaszy gryczanej!
- Niewielka ilość skrobi, ale duża białka o łatwej przyswajalności
- Najwyższa w kaszach zawartość witamin nB1, B2, i B6 oraz miedzi i żelaza
- Nie zawiera glutenu, jest absolutnie nieuczulająca – dobra dla osób chorujących na celiaklię
- Świetnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie
- Lekkostrawność i wybitne działanie antywirusowe
- Zmniejszanie stanów zapalanych błon śluzowych – to znaczy dobra na katar
- Pomaga przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową
- Zawiera krzem ważny w mineralizowaniu kości (stop odwapnianiu!)
- Wspomaga odchudzanie
Ciekawostka: kasza jaglana doskonale pasuje zarówno do dań słonych, jak i słodkich!